Gerrit van Middelkoop

Gerrit van Middelkoop, beeldend kunstenaar
Vanaf zijn jonge jeugd heeft Gerrit van Middelkoop een fascinatie gehad voor dingen en het ordenen ervan.
Op de kunstacademie wordt hij geconfronteerd met het besef dat de dingen niet waarde vrij zijn en In zijn beeldende kunst komt dit tot uiting.

In 2007 richt hij de Dingenpartij op. Zijn atelier wordt de Dingenfabriek en fungeert als hoofdkwartier van zijn partij en wordt tegelijkertijd een culturele ontmoetingsplek. Elke laatste zondagmiddag in de maand is er het Culturele café.

In de loop der jaren verandert ook de aard van zijn activiteiten van tastbare kunst naar kunst projecten. Zoals ‘Circus de Boecop’ en ‘Mata Hari-project’.


‘De Dingen van Gerrit’
In de documentaire wordt deze ontwikkeling in beeld gebracht. Het was een feest om met Gerrit deze documentaire te maken. Zijn betrokkenheid en zijn geestdrift werken echt aanstekelijk.Bekijk de film in de link, duur 40 minuten. De film is op dvd verkrijgbaar via Johan Vos.


 ‘Het verdwenen Circus de Boecop’  (juni 2018)
De geschiedenis van jonkheer Jules Brantsen prikkelt nog altijd de fantasie. Meer dan honderd jaar geleden bouwde deze adellijke inwoner van De Steeg, op dezelfde plek waar nu de Hoofdstraatkerk in De Steeg staat, een wonderlijk houten circusgebouw waar meer dan 700 mensen per voorstelling zijn paardenkunstjes kwamen bewonderen. Merkwaardigerwijs raakte deze bijzondere geschiedenis in de vergetelheid.

Deze documentaire vertelt in vijf verhalen de geschiedenis van het Circus de Boecop.
– de zoektocht naar en de reconstructie van “het verdwenen circus” door de kunstenaar Gerrit van Middelkoop
– het sprookje “het verdwenen circus” voorgelezen door Eric van der Donk
– de circus voorstelling Circus De Boecop in mei 2014
– het grote verhaal achter het circus verteld door Gerrit van Middelkoop
– de droom van Gerrit van Middelkoop

Met deze documentaire wordt het verhaal van Jules Brantsen aan de vergetelheid onttrokken en vormt wellicht de inspiratie voor jonge Stegenaren om de droom in hun leven te gaan volgen.
Verteller: Eric van der Donk
Met dank aan juf Anouk en groep 4 van de Lappendeken, basisschool in De Steeg

Bekijk de film via deze link, duur 40 minuten. De film is op dvd verkrijgbaar via Johan Vos.


‘Het Bedreigde Ding, door de jaren heen’ (mei 2017)
In 2007 richtte Gerrit van Middelkoop met een 50-tal sympathisanten de Dingenpartij op. Sindsdien is er elk jaar op het jaarlijkse partijcongres aandacht geweest voor het Bedreigde Ding als metafoor voor een trage maar toch grote verschuiving in onze omgang met dingen.

Deze documentaire geeft een beeld van de wijze waarop de Dingenpartij door de jaren heen aandacht heeft geschonken aan de Bedreigde Dingen.

Bekijk de film via deze link, duur 10 minuten. De film is op dvd verkrijgbaar via Johan Vos.

Website  dedingenfabriek.nl