Onthulling Joods Monument 1998 | versie 2.0-2019

Joods Monument in Ellecom
In 1998 is het Joods Monument Ellecom onthuld, ter nagedachtenis aan 139 Joodse mannen, die in 1942 als dwangarbeider te werk werden gesteld op Avegoor bij het opleidingsinstituut voor Nederlandse SS’ers.

Op 23 maart 2018 , werd op brute wijze dit monument ontvreemd, op 14 april 2019 wordt het nieuwe monument onthuld. Joke Hendriks, de dorpsfotografe van Ellecom, heeft in  1998 de voorbereiding, het maken en de onthulling met een eenvoudige videocamera vastgelegd.
Bij haar vertrek uit ons dorp in 2005, heeft zij haar gehele diacollectie aan CEE (Culturele Evenementen Ellecom) geschonken. Bij die verzameling was ook een VHS- band met daarop het niet eerder vertoond, uitgebreid analoog gemonteerde videoverslag van het Joods monument in 1998  (duur 130 minuten).

Bas Krijgsman, (Bernhalde Productions)  heeft van dit basismateriaal een digitale versie 2.0 gemaakt (duur 54 minuten). Hierbij is het door Joke Hendriks gehanteerde raamwerk gehandhaafd. Er zijn echter enkele muzikale bijdragen en te uitvoerige passages geschrapt. Ook zijn, door gebruik te maken van moderne editingtechnieken, een aantal bibberige videobeelden vervangen door zogenaamde ‘stills’ uit het oorspronkelijke beeldmateriaal.

In maart 2018 is het monument gestolen, tot grote schrik en ergernis van geheel Ellecom. Het slot van de documentaire geeft met enkele beelden de gebeurtenissen voor en na  het stelen weer.

Bekijk de film via deze link, duur 54 minuten