Johan de Haas

‘Over schilderingen, materialen en technieken’
In 1988 heeft het Museum Henriette Polak in Zutphen een overzichtstentoonstelling ‘Schilderijen 1955-1988’ van de schilder Johan de Haas (1923) georganiseerd. In een dialezing heeft Johan de Haas toentertijd  zijn werk maar vooral zijn gebruik van materiaal en technieken toegelicht.

Vanuit oude cassettebandjes, vergeelde teksten en de nog bestaande diaserie is deze befaamde dialezing gereconstrueerd. Dit document geeft een indringend beeld van de schilder, de vakman en de docent  Johan de Haas.

Bekijk de film via deze link: duur 21 minuten. De film is op dvd verkrijgbaar via Johan Vos.


Een ‘Terugblik over ruim 60 jaar’ op het werk van kunstenaar Johan de Haas
Uit zijn academiejaren (1948-1953) worden naaktstudies, portretten en tekeningen getoond. zijn abstracte werk wordt door de ‘docent’ Johan de Haas toegelicht met delen uit zijn dialezing in 1988 ‘Over schilderingen, materialen en technieken’.

Deze dialezing werd gegeven ter gelegenheid van de overzichtstentoonstelling ‘Schilderijen 1955-1988’ in het Museum Henriette Polak te Zutphen. Vanuit oude cassettebandjes, vergeelde teksten en de oorspronkelijke dia’s is deze befaamde dialezing gereconstrueerd.

Al terugkijkend op zijn rijke kunstenaarsleven vertelt Johan de Haas in het voorjaar 2012 over zijn levensvisie en de invloed ervan op zijn schilderingen.

Over gelijktijdig en gelijkwaardig,
Over schilderen als handeling,
Over licht en materiaalgebruik.

Deze film, bedoeld als ‘document humain’ geeft een indringend beeld van de schilder, de vakman, de docent en de ‘filosoof’ kortom de mens Johan de Haas.

Bekijk de film via deze link: duur 35 minuten. De film is op dvd verkrijgbaar via Johan Vos.

Website johandehaas.nl