Guus Tangelder Big Band

De Guus Tangelder Big Band geeft veel optredens en organiseert bijzondere evenementen. Hieronder een groot aantal van deze activiteiten die ik filmde.


Honeysuckle Rose’
Op 11 maart 2018 speelden het Klarendal Jazzorkest o.l.v Guus Tangelder met gastsoliste Caia Mangelsdorf ‘Honeysuckle  Rose’ van Fats Waller in LuxorLive (Arnhem).

Bekijk de film via deze link, duur 4 minuten.


Flootie’ compositie van Benjamin Herman ‘Flootie’ was een glorieuze afsluiting van een spannende jazzmiddag op 11 maart 2018 in LuxorLive (Arnhem). Met de componist Benjamin Herman (altsaxofoon) zelf in de hoofdrol, speelden het Klarendal Jazzorkest en de Guus Tangelder BigBand o.l.v. Guus Tangelder de sterren van de hemel. Een niet onbelangrijk deel van het succes mag ook worden toegeschreven aan de jonge Gelderse jazztalenten Mart Muller en Tadjiro Velzel. Deze jonge altsaxofonisten daagden elkaar in hun soli uit.

Bekijk de film via deze link, duur 10 minuten.


‘Song for Jan’ is een compositie van Chris Muller met tekst van Florieke de Geus opgedragen aan Jan Hesselink (19-4-1997 † 11-3-2017). Jong Gelders Jazz-Talent’ (Florieke de Geus vocals, Mart Muller en Tadjiro Velzel altsaxofoon en Chris Muller piano) hebben op 11 maart 2018 in LuxorLive begeleid door de Guus Tangelder BigBand  deze song gespeeld voor hun vriend en mede bandlid van de PuBi’s. Het was een groots en hartverwarmend muzikaal ‘in memoriam’.

Bekijk de film via deze link, duur 9 minuten.


 ‘Voyage’ een compositie van Kenny Barron
Voor een volle zaal in LuxorLive (Arnhem) spelen op 11 maart 2018 Benjamin Herman (altsax) en Ilja Reijngoud (trombone)  met de ritmesektie van de GTBB ‘Voyage’ van Kenny Barron. Het was een onvergetelijke middag met sprankelende soli, maar vooral ook  met zeer stuwend en meeslepend spel van de de ritmesectie van de Guus Tangelder BigBand (GTBB) bestaande uit Hans Kwakkernaat piano, Henk Haverhoek contrabas en Pieter Bast drums.

Bekijk de film via deze link, duur 9 minuten.Concert van GTBB met Lucy Woodward
Op 26 november 2017 gaf Guus Tangelder BigBand o.l.v. Guus Tangelder  een concert in Luxor Live (Arnhem) met een gast optreden  van Lucy Woodward.  Deze video geeft met beelden van 3 muziekstukken een impressie van de inspirerende wijze waarop deze Amerikaans/engelse zangeres, niet alleen de 18 koppige band maar ook het publiek met haar meeslepende performance wist te enthousiasmeren.

Bekijk de film via deze link, duur 10 minuten.


Concert van GTBB o.l.v Martin Fondse
Op 8 oktober 2017 gaf Guus Tangelder BigBand o.l.v. Martin Fondse  een concert in Luxor Live (Arnhem). Deze video geeft een impressie  van de professionaliteit van de vocalistes en de musici van de GTBB maar vooral ook de bevlogenheid van Martin Fondse. In het jury rapport van de hem toegekende van de Buma Boy Edgarprijs 2017 wordt het als volgt verwoord: ‘Hij verbindt muziekwerelden en geeft een geheel eigen dimensie aan de inmiddels uitgeholde term crossover’. Voor ons als filmmakers was het een feest om te mogen filmen, maar vooral bij het monteren was het moeilijk keuzes te maken. Het aloude probleem ‘killing your darlings’ was er steeds.

Bekijk de film via de link, duur 10 minuten.


Het Arnhems Jeugd-jazzorkest de PuBi’s wint 1e prijs Prinses Christina Jazzconcours
Sinds de jaren 70 vorige eeuw neemt het Arnhemse Jeugdjazzorkest de PuBi’s onder de leiding van Guus Tangelder een belangrijke plaats in in de Arnhemse jazzscene en opleiding van jazzmusici. Op 27 november 2016 is een kroon gezet op al het werk van de bevlogen dirigent Guus Tangelder met het winnen van de 1e prijs op het prestigieuze Prinses Christina Jazzconcours in het Bimhuis in Amsterdam. Deze korte documentaire geeft een beeld van het ontstaan van de PuBi’s maar vooral ook van het plezier om met elkaar  muziek te maken.

Bekijk de film via deze link, duur 9 minuten .


‘My funny Valentine door Ronald Douglas'(vocal) en Bart van Lier (trombone)
Tijdens het concert op 14 februari 2016 in theater Luxorlive  Arnhem (the Netherlands) speelden gastsolisten  Bart van Lier (trombone) en Ronald Douglas vocal) ‘My funny Valentine’ met begeleiding van de ritme sectie van de Guus Tangelder Big Band.

Bekijk de film via deze link, duur 18 minuten.‘The meaning of the blues’ door Bart van Lier (trombone)
Tijdens het concert op 14 februari 2016 in theater Luxorlive  Arnhem (the Netherlands) speelde gastsolist  Bart van Lier, trombone,”The meaning of the blues” onder begeleiding van de Guus Tangelder Big Bandelder Big Band .

Bekijk de film via deze link, duur 8 minuten.


‘Blackbird’ door Fay Claassen
Tijdens het nieuwjaarsconcert op 10 januari 2016 in LuxorLIve (Arnhem) zong Fay Claassen onder begeleiding van de Guus Tangelder Big Band “Blackbird” van Lennon/McCartney.

Bekijk de film via deze link, duur 6 minuten.


“Five Up High” door Fay Claassen
Tijdens het nieuwjaarsconcert op 10 januari 2016 in LuxorLIve (Arnhem) zong Fay Claassen onder begeleiding van de Guus Tangelder Big Band  “Five Up High”.


Bekijk de film via deze link, duur  9 minuten.


‘One of those things’ door Fay Claassen
Tijdens het nieuwjaarsconcert op 10 januari 2016 in LuxorLIve (Arnhem) zong Fay Claassen onder begeleiding van de Guus Tangelder Big Band  “One of Those Things”

Bekijk de film via deze link, duur 8 minuten.


ArtEZ New Band live in het Musis Sacrum (Arnhem) op 15 oktober 2015
Op 15 oktober 2015 speelde de ArtEZ New Band in Musis Sacrum (Arnhem) in het kader van het laatste concert van de Guus Tangelder Big Band na een traditie van 16 jaar. Naast ‘Goodbye Porkpie Hat’ van Charles Mingus werd ook ‘Blues voor de Geyn’ van Bart Tarenskeen door de studenten van het ArtEZ conservatorium ten gehore gebracht.

Bekijk de film via deze link, duur 12 minuten.


‘Ruby my dear’ door Guus Tangelder Bigband, solist Wolter Wierbos op 15 oktober 2015
Op 15 oktober 2015 speelde de Guus Tangelder Big Band na een traditie van 16 jaar het laatste concert in het Grandcafé Mahler, Musis Sacrum (Arnhem). Wolter Wierbos (trombone) speelde als gastsolist ‘Ruby my dear van Thelonious Monk in een arrangement van Arjen Reeser.

Bekijk de film via deze link, duur 8 minuten.“Percussion solo” door Martin Gort tijdens concert GTBB Tijdens het concert van de Guus Tangelder Big Band in theater LuxorLive (Arnhem) op 15 november 20115,  speelde Martin Gort een spectaculaire percussie solo.

Bekijk de film via deze link, duur 2 minuten.


‘I wish you luck’ Vera Westera met Guus Tangelder Bigband 15 oktober 2015
Tijdens het laatste concert van de Guus Tangelder Big Band in het Grandcafé Mahler, Musis Sacrum (Arnhem) op 15 oktober 20115, zong Vera Westera met begeleiding van de rhytme sectie van de band ‘I wish you love’.Bekijk de film via deze link, duur 6 minuten.


Impressie van het optreden De PuBI’s op 15 oktober 2015
Op 15 oktober 2015 speelde  het Arnhemse Jeugd Jazzorkest (de PUBI’s) in het Grandcafé Mahler, Musis Sacrum (Arnhem) in het kader van het laatste concert van de Guus Tangelder Big Band na een traditie van 16 jaar.

Bekijk de film via deze link, duur 8 minuten.


Liveopname ‘AHA’ door Guus Tangelder Bigband met gastsolist Bob Mintzer
15 november 2015 speelde de GTTB in theater Luxor live (Arnhem)  onder andere het door de Amerikaanse gastsolist Bob Mintzer gecomponeerde en gearrangeerde stuk AHA.

Bekijk de film via deze link, duur 9 minuten.